Villanyszerelés hírek

Világítás és a munkahelyi nyugalom
2021.08.16
Kategória: Hírek
A közelben munkatársak beszélgetnek. Megszólal egy telefon. A nyomtató szorgalmasan ontja a papírt. Valaki elsétál melletted. Egy másik munkatárs nevet egy viccen.
A COVID-korszakban sokan hiányolták az irodai munka szociális vonatkozásait, de valószínűleg nem a zajt és a figyelemelterelést. Amikor koncentrálni próbálunk, a zaj nemcsak stresszt és ingerültséget okoz, hanem ronthatja a termelékenységet is.

A Center for the Built Environment 142 épület használatba vételét követő, több mint 23 000 válaszadó bevonásával készült értékelése szerint az irodai dolgozók a legelégedetlenebbek a közeli beszélgetések zajával és a hangszigetelés hiányával; több mint a fele úgy véli, hogy az akusztika akadályozza őket abban, hogy elvégezzék a munkájukat.

Ezért az akusztikai kényelem fontos szempont a belsőépítészeti tervezés során. Az olyan épülettervezési minősítési rendszerek, mint a Leadership in Energy & Environmental Design (LEED), a WELL és a Collaborative for High-Performance Schools (CHPS) már foglalkoznak ezzel. Az akusztikai kényelem fontossága csak növekszik, mivel az elmúlt évtizedben a nyitott irodák trendje terjedt el, és az irodahelyiségek többsége alacsony, vagy egyáltalán nem rendelkezik válaszfalakkal. Továbbá egyre népszerűbbé vált a nyitott mennyezetek esztétikai trendje, ami a hagyományos akusztikus mennyezetek eltűnését eredményezte.

Az épületek tulajdonosainak és vezetőinek számos lehetőségük van az akusztikai kényelem megoldására, a vinil vagy parafa padlóburkolattól kezdve a zajcsökkentő árnyékolókon vagy hangszigetelő redőnyökön át a hangelnyelő panelekig. A világítástechnikai gyártók kifejlesztették saját megoldásukat: az akusztikus lámpatesteket.

Ezek a lámpatestek általános megvilágítást biztosítanak, miközben valamilyen hangelnyelő anyagot építenek be a kialakításukba a környezeti zaj csökkentése érdekében. Bár nem jelentenek csodaszert, jellemzően költségtöbbletet jelentenek, és az értékeléshez és alkalmazáshoz szaktudásra van szükség, hatékonyan hozzájárulhatnak az épület akusztikai komfort stratégiájához.

"Az elmúlt néhány évben drámaian megnőtt a hangelnyelő lámpatestek iránti piaci kereslet" - mondta Michael McCoy, a Focal Point építészeti rendszerekért felelős igazgatója. "Az akusztikus világítás egy olyan réspiacnak számított, ahol csak kis szereplők voltak aktívak, de most a növekedés kezdeti szakaszában van, és számos nagy világítástechnikai gyártó próbálja megtalálni a helyét."
Akusztikus lámpatestek

A fénysugarakhoz hasonlóan a hang is visszaverődhet, átvihető és elnyelődhet. Az akusztikai menedzsment ezért az "ABC" megközelítést alkalmazza a zaj csökkentésére: elnyelni, blokkolni vagy elfedni. Az abszorpció esetében az elsődleges cél a visszhangidő csökkentése, vagyis a hang továbbhaladása a hangforrás megszűnése után.

Az akusztikus lámpatestek különböző puha és/vagy porózus anyagokat tartalmaznak, amelyek elnyelik a hangot. Hab vagy természetes anyagok, például gyapjú is használható, de jellemzően nemezeket vagy panelként rögzítenek, vagy a lámpatest burkolataként vagy árnyékolóként szolgálnak, vagy a lámpatest kerete köré tekerednek. A többféle színben kapható filc könnyen összehangolható a speciális filc akusztikus mennyezetekkel, amelyek ugyanattól a gyártótól kaphatók, és egyébként nagyon jellegzetes esztétikát kínálnak, és támogatják a kívánt tér megjelenését.

A hangelnyelés nemcsak az anyagtól, hanem annak vastagságától és felületétől is függ. Ezenkívül a lámpatest rendelkezhet olyan tulajdonságokkal, mint például a belső alumínium hiánya, amely lehetővé teszi, hogy a nem elnyelt hang egy nyitott résen keresztül a másik oldalra jusson, ahol valószínűleg elnyelődik.

"A hangelnyelő funkciók lámpatestekbe való beépítésének szépsége abban rejlik, hogy egyszerre vannak a látószögön kívül, és mégis hatékony akusztikai szabályozást biztosítanak" - mondta Dirk Zylstra, az Acuity Brands - Architectural Specialty tervezési alelnöke. "A mennyezeti felületekhez közeli lámpatestek megsokszorozhatják a hangfelfogó hatást azáltal, hogy nemcsak a közvetlen, hanem a visszavert és megtörődő hanghullámokat is elnyelik."

A nyitott irodák természetesen a termék egyik fő alkalmazási területe, bár mindenhol alkalmazható, ahol fontos az akusztikai kényelem: iskolák, tárgyalótermek, tornatermek, stúdiók, étkezdék, könyvtárak,  előadótermek és mások.

Értékelés és alkalmazás

Az akusztikus lámpatesteket úgy tekinthetjük, mint világítótesteket egy hozzáadott funkcióval. Mint ilyeneket, elsősorban az alapján kell értékelni őket, hogy képesek-e ellátni elsődleges funkciójukat, azaz általános megvilágítást biztosítani.

A lámpatest hangelnyelési hatékonyságára számos mérőszámot használnak. A kétdimenziós felületek, például válaszfalak és szőnyegek esetében a zajcsökkentési együttható (NRC) az általános mérőszám. Mivel azonban a világítás háromdimenziós is lehet, más mérőszámra lehet szükség: Sabins, amely az anyag négyzetlábankénti hangelnyelésének mértékegysége.

A visszaverődési idővel (RT60) kezdődik, amely az az idő, amely alatt a hang 60 decibellel csökken. (Mind a LEED, mind a WELL arra összpontosít, hogy az RT60 értéket az alkalmazás alapján a kívánt szintre csökkentsék). Az RT60-at független vizsgálatnak vetik alá, és a Sabins kiszámításához használják, az így kapott információt pedig az ASTM C423 jelentésben teszik közzé.

A jelentést ezután az adott tér akusztikai komfortjának optimalizálására használják. (Mint ilyet, a forgalmazóknak el kell várniuk, hogy a gyártó elkészítse.) Az alkalmazás kihívást jelenthet, mivel a lámpatestek mennyisége, a beépítési magasság és a távolság nagy hatással lehet a hangelnyelő tulajdonságokra. A forgalmazónak itt is el kell várnia, hogy a gyártó segítséget nyújtson az elrendezéshez és a számításokhoz, és biztosítania kell, hogy az esetleges helyettesítések ugyanolyan teljesítményt nyújtsanak.

"Mint látható, ez nem egyszerű vállalkozás, ezért a forgalmazónak a gyártóra vagy egy akusztikusra kell támaszkodnia, hogy támogatást nyújtson a termék hatékonyságának érvényesítéséhez a térben" - mondta McCoy.

A világítás és az akusztikai teljesítmény után az esztétika jelentős tényező lesz a megoldások értékelésénél, így az alkalmazás némi koordinációt igényelhet a tervezővel az akusztikai anyag jóváhagyása és a megfelelő színmegfelelés biztosítása érdekében. A színegyeztetés és egyéb esztétikai megfontolások miatt tanácsos lehet elkerülni a gyártók keverését, legalábbis ugyanabban a térben.

"Tekintettel az akusztikai hatásukra és a differenciált esztétikájukra, a forgalmazóknak a belsőépítészeti tervezési folyamat során feljebb kell jutniuk" - tette hozzá McCoy. "A kulcsfontosságú döntéshozókkal, köztük építészekkel, belsőépítészekkel, akusztikusokkal és mennyezeti kivitelezőkkel való kapcsolatok kialakítása - és az akusztikai anyagok és a hangkezelés körüli tudásbázis megszerzése - segít a forgalmazóknak erősebb piaci jelenlétet szerezni, és segít a projektek megtartásában a downstream-szakaszban."