Villanyszerelés hírek

Világítás az ûrben
2021.06.07
Kategória: Hírek
Hogyan néz ki a világítástervezés a Holdon? A dán Louis Poulsen világítástechnikai márka a SAGA Space Architects-szel együttműködve kereste a választ erre a kérdésre.
A SAGA a jövőbeni űrbéli lakhatóság kutatására és tervezésére specializálódott. A SAGA azzal a céllal, hogy a legjobb holdi élőhelyet fejlessze ki az emberek, és ne csak a kiképzett űrhajósok számára, elindította a LUNARK-ot - egy szimulált holdi élőhelyet a kutatáshoz, azzal a céllal, hogy egy nap életet tudjon fenntartani a Holdon. Kutatásaik egy része a cirkadián ritmusra és a világításnak a jólétre gyakorolt hatására irányult. A Louis Poulsennel együttműködve speciális világítási paneleket fejlesztettek ki a kutatásukhoz.

LUNARK

2020 szeptembere és novembere között a LUNARK, a telepíthető élőhelyet egy holdi küldetésen tesztelték a grönlandi Moriusaq közelében, a magas sarkvidéken. Sebastian Aristotelis és Karl-Johan Sørensen a SAGA-tól építette ki az élőhelyet, és 60 napig élt benne, teljesen elszigetelten. Az expedíció során az élőhely kényelmes életkörülményeket biztosított, miközben hurrikán méretű szeleket, hóviharokat és -30°C-os hőmérsékletet kellett elviselnie.

A pszichológiai és fizikai jólét egyik kulcstényezője a stabil cirkadián ritmus, amely a Holdon a 28 napos-éjszakai ciklus miatt hiányzik. A Louis Poulsennel együttműködve a SAGA egyedi készítésű Circadian Light Panels (cirkadián fénypanelek) segítségével a belső tereket pszeudo-természetes napfényben fürösztik, pontosan utánozva a földi természetes napfény finom óránkénti változásait. Az élőhely cirkadián világítási rendszere egy teljesen automatizált rendszer, amelyet azért fejlesztettek ki, hogy segítse az ember jólétét szélsőséges környezetben. Az alvászavarok és a szinkronizálatlan cirkadián ritmus letargikussá és terméketlenebbé teszi az űrhajósokat. A mennyezeten elhelyezett cirkadián fénypanelek a változó időjárási és nappali fényviszonyokat szimulálják. A cirkadián fénypanelekkel két kihívást kellett megoldani - az ingereket és a cirkadián ritmust.

Stimulusok

Az űrben minden nap egyforma, az érzékek elzsibbadnak, a kognitív képességek romlanak. Gyorsan elveszítjük az időérzékünket. A Circadian Light Panels úgy küzd ez ellen, hogy változatosságot ad, a természetes napfény napi ciklusát utánozva. A SAGA a természetes fénykörnyezet minden fázisát szimulálta: hajnal, napfelkelte, napfény, naplemente és alkonyat. A monotónia elleni további küzdelem érdekében a panelek a napok közötti változást is beprogramozták, hogy a Földön tapasztalt különböző időjárási mintákat utánozzák, a borult és alacsony fényintenzitású fénytől a világosabb, nagy intenzitású meleg fényig.

Cirkadián ritmusok

Az egészséges cirkadián ritmus az egyik leghatásosabb módja a jó közérzet fenntartásának. A Holdon ez kihívást jelent, mivel a napfényes környezet nagyon eltérő. Ha a Hold egyenlítőjénél tartózkodik, 14 nap napfényt 14 nap sötétség követ; a Hold déli pólusán szinte mindig napfény van. A LUNARK legénysége hasonlóan nehéz fényviszonyokat tapasztalt azáltal, hogy a Föld Északi-sarkához közel, az Északi-sarkkörön tartózkodott. Az egészséges cirkadián ritmus szimulálása serkenti a szervezet természetes alvás- és ébrenléti hormontermelését. A kék fény intenzitásának estére való csökkentése elősegíti az alváshormon melatonin termelését, és hasonlóképpen a növekvő kék fényre való ébredés elnyomja a melatonint és elősegíti a kortizol termelődését.