Villanyszerelés hírek

Végre nyilvános a TALQ protokol
2021.07.26
Kategória: Hírek
Kilenc évnyi fejlesztés után a TALQ konzorcium bejelentette, hogy az intelligens közvilágítási rendszerek és más, több szállítótól származó intelligens városi alkalmazások interoperabilitását lehetővé tevő szoftverprotokollját a TALQ OpenAPI specifikáció részleteit megosztja a szakmai közönséggel.

A TALQ protokoll (mind az adatmodell, mind az API-definíciók) mostantól nyíltan és ingyenesen megtalálható a GitHubon. Ez lehetőséget biztosít a városoknak és más önkormányzatoknak,  a tanácsadóknak és a potenciálistervezőknek arra, hogy megismerjék a specifikáció részleteit és megértsék az általa nyújtott előnyöket.

A specifikáció nyilvánosságra hozatala lehetővé teszi a központi irányítási szoftverek (CMS) és a kültéri eszközhálózatok (ODN, ún. "gatewayek") gyártóinak, hogy fontolóra vegyék a protokoll integrálását saját rendszereikbe, és hogy interoperábilissá váljanak más gyártók megoldásaival.

Az intelligens városok közösségének előnye, hogy a specifikáció még ismertebbé válik - mind a gyártók, mind a városok számára -, így a gyártók profitálhatnak az intelligens kültéri világítás és az intelligens városok több évtizedes tapasztalataiból, és jövőbiztos megoldásokat készíthetnek, miközben a specifikációt a nyilvánosság számára is hozzáférhetővé teszik.

A TALQ OpenAPI definíció a fejlesztők számára széleskörű eszközkészlethez biztosít hozzáférést. A széles körben elérhető dokumentáció-generáló eszközökkel megjeleníthető az API, a kódgeneráló eszközökkel pedig különböző programozási nyelveken szerverek és kliensek hozhatók létre. Tesztelési és egyéb eszközök széles skálája is rendelkezésre áll, mindezek pedig drámaian csökkentik a rendszergyártók fejlesztési erőfeszítéseit.

A specifikációnak való megfelelés továbbra is a tagvállalatokra korlátozódik, amelyeknek továbbra is hozzáférésük lesz a gondosan megtervezett tesztcsomaghoz, amellyel belsőleg tesztelhetik rendszereiket, amíg azok készen nem állnak a hivatalos TALQ-tanúsításra. Ezek a teszteszközök értékes diagnosztikai információkat nyújtanak a TALQ OpenAPI specifikáció integrációjának felgyorsításához.