Villanyszerelés hírek

Négy fõ trend a világításvezérlésben
2022.06.06
Kategória: Hírek
A Covid utáni korszak különösen érdekes időszak a világításvezérlők piacán. A legtöbb világítástechnikai értékesítő az elmúlt két évben nem tudott sok ügyféllel személyesen találkozni, hogy bemutassa az új világításvezérlőket, LED-eket és lámpatesteket. Ez nagy dolog a világításban, mert az értékesítés nagy részét képezi, hogy a potenciális ügyfelek számára össze tudják hasonlítani és szembe tudják állítani a különböző világítási rendszereket.

A világítástechnikai piacon a fúziós és felvásárlási tevékenység sem lassult le. A GE Current 2021-ben vásárolta meg a Hubbell Lighting részlegét, a Signify pedig 2020 márciusában zárta le az Eaton Cooper Lighting egységének felvásárlását. A Signify 2021-ben felvásárolta az intelligens városok világítási hálózatait fejlesztő Telensát és a mezőgazdasági piacra szánt világítási termékeket kínáló Fluence-t is.

Ahogy az elektromos forgalmazók, független képviselők és gyártók újrakalibrálják értékesítési és marketingstratégiáikat, hogy növeljék részesedésüket egy olyan fontos termékterületen, amely a teljes körű elektromos forgalmazókon keresztül bonyolított több mint 120 milliárd dolláros becsült értékesítés 2,2%-át (kb. 2,64 milliárd dollár) teszi ki, négy fő trenddel kell szembesülniük, amelyek jelenleg a világításvezérlők piacát alakítják át:

     Az alkalmazásalapú világításvezérlés mindennapos az otthonokban és más kisebb alkalmazásokban.
     A vezeték nélküli világításvezérlés népszerű a kis alapterületű alkalmazásokban és a viszonylag korlátozott számú vezérelendő lámpatestet tartalmazó utólagos felszereléseknél.
     A nagyobb alkalmazásokban a hálózatba kapcsolt világításvezérlő rendszereket gyakran összekapcsolják a HVAC-, épületautomatizálási és biztonsági rendszerekkel.
     A CCT (korrelált színhőmérséklet) és a teljesítmény mezőben történő megválaszthatósága ma már széles körben elérhető a világítástechnikai iparban.

Az alkalmazásalapú világításvezérlés lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy testreszabott világítási jeleneteket tervezzenek, mentsenek és távolról vezéreljenek. (Fotóhitel: Dragoscondrea / Dreamstime)
Az alkalmazásalapú világításvezérlés hatalmat ad a felhasználóknak a tervezéshez,
elmenthetik és távolról vezérelhetik a személyre szabott világítási jeleneteket. (Fényképhitel: Dragoscondrea / Dreamstime)
Alkalmazásalapú világításvezérlés. Amikor valaki azt mondja, hogy "erre is van alkalmazás", akkor talán valamelyik világítástechnikai gyártóra gondol, amely az elmúlt 10 évben kifejlesztett alkalmazásokat a LED-es világítási rendszerek okostelefonon vagy táblagépen történő vezérlésére. Az egyik első intelligens alkalmazás a Philips Lighting/Signify által 2012 októberében bevezetett hue LED-es világítási rendszereket vezérelte. A vállalat azzal népszerűsítette, hogy képes elmenteni a kedvenc világítási jeleneteket, a fehér fényt a meleg gyertyafénytől az élénk, hideg fehér fényig hangolni; és a biztonság érdekében távolról vezérelni és felügyelni a világítást, amikor nem tartózkodik otthon. A hue LED-rendszer piacra kerülése óta az alkalmazásalapú világításvezérlés a lakossági, kisebb irodai és egyéb kereskedelmi világítási alkalmazásokban általánossá vált.

Vezeték nélküli világításvezérlés. Amikor az ügyfeleknek egy közepes méretű irodai, kereskedelmi vagy kiskereskedelmi alkalmazásban kell kezelniük a világítást egy-két tucatnyi lámpatesttel és mérsékelt négyzetméteres nyitott kialakításban, a vezeték nélküli világításvezérlés lehet egy lehetőség. Paul Farris, a Leviton Lighting & Controls üzletágának északkeleti regionális menedzsere szerint a vezeték nélküli világításvezérlő rendszerek sokszor olyan utólagos felszereléseknél is lehetőséget jelentenek, ahol nehézkes lehet a vezetékes vezérlőrendszer telepítése. Látott már ilyeneket olyan iskolákban, ahol a kihasználatlan területeket tantermekké akarják átalakítani.

Hálózatba kapcsolt világításvezérlő rendszerek. Amikor az épületek tulajdonosai és bérlői maximalizálni akarják az energiamegtakarítást, szükségük lehet a világításvezérlő rendszerek összekapcsolására az épület HVAC-, biztonsági és automatizálási rendszereivel. kifinomultabb vezérlésre van szükségük a világítási rendszereikhez. A közelmúltban tartott LEDucation szemináriumon, "Evaluating Lighting Control Sequence of Operations for High-Performing Buildings" (A világításvezérlés működési sorrendjének értékelése a nagy teljesítményű épületek számára), az Acuity John McBride és Mark Lane szerint a felhasználók olyan világításvezérlést szeretnének, amely egyszerű, könnyen hozzáférhető és képes jelentős energiamegtakarítást elérni. Lane szerint ezen épületrendszerek összekapcsolásának másik ügyfélelőnye, hogy a HVAC, a világítási rendszerek és más épületrendszerek karbantartási szerződéseinek száma csökken. Az egyik érdekes termék, amely segít ezen épületrendszerek felügyeletében, az Amerlux O3 Sensor Hub, egy multiérzékelős eszköz, amely a mennyezetre szerelhető, és figyeli a hőmérsékletet, a páratartalmat, a mozgást, a hangot, a fényszintet és a színt.

Mezőválasztásos LED-vezérlés. Az elmúlt néhány évben az Electrical Wholesaling szerkesztői látták, hogy a színhőmérséklet és a teljesítmény helyszíni vezérlése a magasabb kategóriájú világítótestekben és -rendszerekben leginkább elterjedt termékjellemzőből olyan termékjellemzővé fejlődött, amely ma már a nagy dobozos kiskereskedők polcain található alapszintű downlightokban is elérhető. Ez a funkció szuperegyszerűvé teszi a villanyszerelők és más szerelők számára a színhőmérséklet és a teljesítmény testreszabását a helyszínen. De az elektromos forgalmazók számára is van egy plusz bónusz. Mivel egy lámpatest ennyi különböző alkalmazást képes lefedni, a forgalmazónak kevesebb raktárkészletet (SKU) kell tartania.