Villanyszerelés hírek

Lakossági világítást befolyásoló trendek
2023.11.14
Kategória: Hírek
A változás minden iparágban bekövetkezik. Ennek nagy részét a társadalmi és esztétikai trendek mozgatják. A fogyasztók mindig valami "mást" keresnek; az építészet változik, a kapcsolódó belsőépítészeti iparágak (bútorok, padlóburkolatok, ablakdíszítés és készülékek) átalakulnak, a társadalom pedig reagál a közösség és az emberek igényeire. A lakásvilágítás trendjei jellemzően reaktívak. Az épülettérben és a benne elhelyezett tárgyakban bekövetkező változások miatt más világítási megoldásra van szükség. A társadalmi fordulatok alternatív világítási válaszokat jelentenek. Ez rendszeresen előfordul. A fogyasztói igényekkel való lépéstartás érdekében az alábbiakban néhány olyan trend következik, amely hatással lesz a lakásvilágítási iparágra.
Fürdőszobák


A "nedves fürdő" a nyitott zuhanyzós fürdőszobákra használt kifejezés. Nincsenek falak vagy függönyök, vagy egy nagyon minimális árnyékoló választja el a zuhanyzót a tér többi részétől. A szabadon folyó víz befogadására a peremfelületeket csempe, kő, márvány stb. borítja a mennyezettől a padlóig, és nagy rácsok biztosítják a gyors lefolyást. A vizes fürdőszobák sok új otthonban találnak alkalmazást, de az idősek egyre növekvő igénye a "lépcső nélküli", könnyen megközelíthető zuhanyzó iránt azt jelenti, hogy mindenhol felbukkannak. Ez természetesen a világítással kapcsolatos kérdésekhez vezet. Vannak-e megfelelő lehetőségek a nedves helyiségeknél? Hogyan fogjuk biztonságosan megvilágítani ezeket a helyiségeket, ahol a víz mindenhol és bárhol lehet?


Ugyanilyen átalakító hatású a klasszikus fürdőkád/mosdó világításról a megvilágított tükrös termékek felé történő elmozdulás. Ennek meg kellett történnie. A tipikus mosdólámpa több mint hatvan éve nem változott, míg a konyhákban már nem használnak nagy fénycsöves dobozokat, a folyosókon áttértek a gombás üvegdiffúzorokról és a hálószobákban áttértek a hajlított, lapos üvegdarabról, a fürdőszobákban makacsul megmaradtak. Nincs tovább. Keresse a tükröket, amelyek új és kívánatos lehetőségeket hoznak a fürdőszobába, például a felületbe ágyazott érintőképernyős táblagép képernyőket, színváltoztatási lehetőségeket és a nagyon szükséges csatlakoztathatóságot. A fürdőszobák megvilágításában szeizmikus változás küszöbén állunk. Készen állunk arra, hogy segítsük a vásárlókat a használatukban?


Élet a szabadban


Egyes szakértők úgy vélték, hogy a világjárvány elmúltával az emberek hajlandósága a szabadban való életre csökkenhet. Most minden kutatás arra utal, hogy ez a változás nem következik be. A kint élés ugyanolyan erős, vagy erősebb, mint a leállás alatt. Külső élettereinket magasabb szintű esztétikával díszítjük, és a világításnak követnie kell. Az összecsukható alumínium székek eltűntek, ahogyan a korai, nehézkes külső világítási kísérleteknek is el kell tűnniük. Az állólámpák, csillárok, függők és asztali lámpák, amelyek hasonlítanak azokra, amelyeket bent találhatunk, mostantól elvárás, hogy a nedves biztonsági előírásoknak megfelelően legyenek megépítve. Az iparágnak fel kell készülnie erre a megnövekedett keresletre.


Fenntarthatóság


A fenntartható termékek iránti kereslet lehet az a cunami, amely sok iparágat eláraszt. A világítás különösen azért sérülékeny, mert nagymértékben függ Kínától, mint gyártási központtól. Bár lehet, hogy nem tudunk azonnal sokat tenni ezen a konkrét ponton, a világításnak vannak más aspektusai is, amelyek segíthetnek egy fenntarthatóbb világ kialakításában.


Várhatóan egyre nagyobb lesz a kereslet a "sötét égboltnak" megfelelő világítás iránt. Elvárás lesz a szilárd tetejű, lefelé irányuló, csökkentett lumenmennyiségű, meleg színhőmérsékletű világítás. A legtöbb felületre szerelt kültéri lámpatestnél valószínűleg egyre inkább elutasítják az átlátszó üveget és a szabadon hagyott lámpatesteket.


A WELL Building Standard egyre nagyobb jelentőséggel bír, mivel az emberek egyre inkább vágynak az egészségesebb lakókörnyezetre. A szabvány kilenc különböző módot tartalmaz a világítás javítására, hogy segítse az egészségesebb terek kialakítását. A jelenleg forgalmazott világítástechnikai termékek készen állnak arra, hogy megfeleljenek ezeknek az igényeknek?


A Living Building Challenge talán kevésbé ismert, de programjuk két eleme egyre nagyobb teret nyer. A "Declare Label" segít a fogyasztóknak megérteni a termék "összetevőit", azt, hogy honnan származik a termék, hogyan készült, és mi történik vele, ha már nem használjuk. A "Vörös lista" egy évente összeállított lista a veszélyes anyagokról és vegyi anyagokról. A "Vörös Listától mentes" termékre vonatkozó állítás segíti a fogyasztókat abban, hogy olyan termékeket vásároljanak, amelyekről úgy gondolják, hogy biztonságosak. Egyik címke sem található meg néhány világítástechnikai terméken kívül máson. Ez problémát jelenthet.


A szétszerelésre való tervezés (DfD) egy olyan mozgalom, amely arra ösztönzi a gyártókat, hogy olyan termékeket hozzanak létre, amelyek könnyebben újrahasznosítható részekre bonthatók, ha már nem kellenek. Az anyagtisztaság megőrzése érdekében minimálisra csökkentik a ragasztók használatát, és a kötőelemeket pattintható kötőelemekkel helyettesítik, ami segíti ezt a bontást.

Ahogy a LED-ek korunk elsődleges fényforrásává váltak, funkcionális élettartamuk ellentétben áll az átlagos tervezési trendek hosszával. A trendek jellemzően nyolc és tizenkét év között élnek. A LED-ek körülbelül 35 000 és 60 000 óra között életképesek. A technológia még jóval a divat elhalványulása után is fennmarad. Ez azt jelenti, hogy a lakó-/dekorációs terek megvilágításának módjában némi változásra számíthatunk. Kevesebb dekoratív darabot és több funkcionális világítást fogunk látni. A csillárok nem fognak eltűnni, a szigetfüggők nem fognak lecserélődni, de lehet, hogy ezek lesznek az egyetlen dekoratív egységek, amelyek a legtöbb otthonban megtalálhatók. A mennyezeten, a falakon, a szekrények felett, a dolgok alatt és a belső terekben lévő világítás valószínűleg növekedni fog. Függetlenül attól, hogy az otthont Mid-Century Modern vagy szecessziós viktoriánus stílusban rendezték be, ez a fajta világítás nem fog zavarni a stílusban.


Tech


A hálózatba kapcsolt otthon elkerülhetetlen. Lehet, hogy hosszabb ideig tart, amíg megveti a lábát, de már a sarkon van. Ez azt jelenti, hogy az otthonokban több érzékelő lesz, és valószínűleg megszűnik a falon lévő kapcsolók sora. Ez aztán azt jelenti, hogy több a digitális kapcsolat. A villanyszerelők készen állnak? Nem biztos, hogy készen állnak. Olyan világra kell terveznünk, amelyben egy otthoni technológiai integrátor, aki otthonosan mozog az otthon összes digitális elemének összekapcsolásában, ugyanolyan kulcsfontosságú lesz egy új szerkezet sikeréhez, mint egy villanyszerelő. Egymás mellett dolgozva az új, összekapcsolt otthon zökkenőmentesen fog működni. Sokan az "intelligens otthont" azzal a képességgel kötik össze, hogy a lámpákat automatikusan be- és kikapcsolják. A világítástechnikai szakemberek elválaszthatatlanul kötődnek az integrált otthonokhoz. Ezt el kell fogadnunk, hogy a jövőben a lehető legjobban segíthessük az ügyfeleket.


A trendek néha ijesztőek lehetnek. Néhányan nem szeretik a változásokat, de változások mindig lesznek. Mindig is voltak. A kérdés, amit fel kell tennünk, hogy a világítástechnikai ipar készen áll-e arra, hogy reagáljon a kialakuló trendekre.