Villanyszerelés hírek

Közeleg egy technológiai cunami
2023.10.16
Kategória: Hírek
Egyre több gyártó dolgozik olyan fejlesztésen mely összekapcsolja a világítást a fútõ-hútõ-szellõztetõ (HVAC) rendszerekkel.
Egyre több jel utal arra, hogy egy új cunami készül a világítástechnikai iparágat is elérnie. Ez a világításvezérlés és a HVAC-vezérlés integrációja.

Miért?

Köztudott, hogy a LED-ek "foglalat telítődése", valamint a LED-ek és a fejlett világításvezérlések kombinációjának csökkenő megtérülése gyorsan megszünteti a világítás-felújítások és a vezérlőberendezések jelentős megtérülését. A közműszolgáltatók ez év végére teljesen lemondanak a lakossági világítási kedvezményekről, és sok közműszolgáltató küzd azzal, hogy kitalálja, hogyan pótolja a kereskedelmi világítás átalakításából származó energiamegtakarítást. Röviden, a LED-es világításban rejlő energiamegtakarítási potenciál nagy részét már megtakarították, és az "energiahatékonysági - ipari komplexum" (amelyben a világítástechnikai ipar jelentős szerepet játszott) kétségbeesetten szorul a költséghatékony energiamegtakarítás új, nagy forrására.

HVAC integráció

A hálózatba kapcsolt világításvezérlés (NLC), az LLLC, a vezeték nélküli technológia, az érzékelők és az épületmenedzsment-rendszerek fejlődése megteremtette az alapot a világításvezérlés és a HVAC-szabályozás integrációjához. Ezzel nem próbálnak több vért (energiamegtakarítást) kipréselni a világítási kőből. Inkább a világítási érzékelőket és vezérlőrendszereket fogja felhasználni arra, hogy tájékoztassa a HVAC vezérlőrendszereket a HVAC rendszerek jobb ütemezésének és vezérlésének lehetőségeiről, hogy jelentősen csökkentse a HVAC energiafelhasználást. Az amerikai Energia Információs Hivatal (EIA) szerint a HVAC az USA-ban a kereskedelmi épületek energiafelhasználásának 52%-át fogyasztja (helyiségfűtés + hűtés + szellőzés az alábbi ábrán). Eközben a világítás a kereskedelmi épületek energiafelhasználásának mindössze 10%-ára csökkent, és csak 10 évvel ezelőtt még 17% volt. Szép munka a LED-es világítástechnikai iparban! Egy gyors pillantás az EIA alábbi táblázatára azt mutatja, hogy a HVAC messze az egyetlen olyan épületrendszer, amelyben a kereskedelmi épületek energiafelhasználásában kétszámjegyű százalékos megtakarítás érhető el. Az összes többi rendszer (a világítás kivételével) 10% alatt van). Például, ha a világítás HVAC-ba történő integrálása a HVAC energiafelhasználás 20%-át tudná megtakarítani, akkor ez a megtakarítás megegyezne a ma a kereskedelmi világításban felhasznált összes energiával! Ezért a HVAC potenciális megtakarítás eltörpül a világítási energiafelhasználásból származó energiamegtakarítási potenciál mellett.


Éghajlatvédelmi fellépés

Mintha ezek nem lennének elég okok a világítás-HVAC vezérlés integrálására, a kereskedelmi épületekre hatalmas új nyomás nehezedik. Az éghajlatvédelmi intézkedések a következőket eredményezik:

A járművek villamosítása a kereskedelmi épületek hatalmas új elektromos áramigényével járó EV-töltőkkel.
A HVAC hőszivattyúkkal történő villamosítása magas kezdeti költségekkel és nagyobb villamosenergia-igénnyel jár (a fűtőolaj- és földgázfelhasználás kiváltására).
Az önkormányzati és állami kereskedelmi épületek teljesítményére vonatkozó szabványok az épületek energiafelhasználásának és szén-dioxid-kibocsátásának csökkentése érdekében. E szabványok közül sok már bírsággal sújtja az épülettulajdonosokat, ha nem tartják be azokat.
Ezzel egyidejűleg egyes önkormányzatok pénzügyi ösztönzőket vezetnek be az épületek tulajdonosai számára az épületek villamosítása és az energiafelhasználás csökkentése érdekében. Répa és bot!
Az orosz-ukrán háború miatt gyorsan emelkedő villamosenergia-árak, a villamosításból eredő villamosenergia-igény kaotikus növekedése, az árinfláció és a kritikus villamosenergia-hálózati szállítások, például a transzformátorok, oszlopok, alállomások alkatrészei stb. bizonyos hiányai.
A villamosításhoz szükséges kritikus fémek, például réz, alumínium, kadmium, ritkaföldfémek és egyéb kritikus fémek várható hiánya és árnövekedése.
A fenti villamosítási feszültségek mindegyike csökkenthető a kereskedelmi épületek jelentős energiamegtakarításával. De hol lehet jelentős épületenergiát megtakarítani? Világítás - HVAC integráció.

Ha egyszer elkezdjük keresni őket, rengeteg jelét találjuk annak, hogy a világítás - HVAC integráció cunami közeleg. Íme néhány, amit én látok:

A LiteTrace a múlt hónapban egyesült az Autani céggel. Az egyik mozgatórugó az volt, hogy egyesítsék a világításvezérlést az épületautomatizálási rendszerekkel, hogy világítás-HVAC integrációt biztosítsanak.
A múlt heti DLC Controls Summit nagy hangsúlyt fektetett a világítás-HVAC integrációra. Randy Reid összefoglalója az eseményről itt olvasható. A világítás-HVAC integrációnak egy konferenciaszekciót szenteltek.
Tudomásom van olyan nagy kínai gyárakról, amelyek már most a világítás-HVAC integráció köré építik termékfejlesztési stratégiájukat, például MINDEN lámpatestet érzékelőképessé tesznek (érzékelőcsatlakozót tartalmaz). Ezek a kínai gyárak hallottak arról, hogy a közüzemi kedvezmények a világítás-HVAC integrációra fognak átállni, és olyan pozícióba akarnak kerülni, hogy a várható jövőbeli kedvezményekből származó eladások emelkedjenek.
A Trane a HVAC-ról a világításra terjeszkedett, és aktívan tárgyal a világítás-HVAC integráció érkezéséről, valamint az ezt elősegítő egyedülálló helyzetükről.