Villanyszerelés hírek

Az éjszakai világítás hatása az ökoszisztémákra és a vadvilágra
2022.11.28
Kategória: Hírek
A mesterséges éjszakai fény (ALAN) károsíthatja a természetes ökoszisztémákat - a vonuló madarak útvonalának elterelődésétől kezdve a párzó szentjánosbogarak összezavarásán át a fészkelő tengeri teknősök zavarásáig.

Az ALAN évente körülbelül 2 százalékkal növekszik, a kültéri éjszakai világítás egyre világosabbá és elterjedtebbé válik, és hatással van az édesvízi, tengeri és szárazföldi ökoszisztémákra. A madarakra gyakorolt hatás különösen aggasztó, mivel 1970 óta az Egyesült Államokban a vándormadár-állomány 28%-kal - mintegy 2,5 milliárd madárral - csökkent.

Észak-Amerika madarainak mintegy 70 százaléka vándormadár, és ezek mintegy 80 százaléka éjszaka vonul, a hold és a csillagok segítségével tájékozódik. Az USA-ban évente akár egymilliárd madár pusztulását is okozhatják a kivilágított épületekkel való ütközések. A közelmúltban például több száz madár pusztult el egyetlen éjszaka alatt New Yorkban, 1000-1500 madár pusztult el egyetlen éjszaka alatt Philadelphiában, és körülbelül 400 vonuló madár pusztult el egyetlen épületnek ütközve a texasi Galvestonban.

Az éjszakai világítás vadon élő állatokra gyakorolt hatásának kezelésével kapcsolatos jelenlegi trendek közé tartozik a LED fényforrások kifejlesztése és telepítése, amelyek korlátozzák a rövid hullámhosszú (ibolyakék, vagy 400-500 nm-es) fényt, amely gyakran a fényszennyezéssel függ össze. Nagy kihívást jelent, hogy a kék fényre vonatkozó szabványok szervezetenként jelentősen eltérnek. Ezenkívül a fény optimális spektruma, időtartama, mennyisége és időzítése a vadon élő állat- és növényfajoktól függően változik, és nincsenek szabványok a nem fehér (azaz borostyánszínű) fényre. További kutatások és következetes szabványok elengedhetetlenek azon termékek kifejlesztéséhez és optimalizálásához, amelyek a legjobban védik a vadon élő állatfajokat a fényszennyezés hatásaitól.