Villanyszerelés hírek

A térben adaptívan hangolható világítás megoldja a beltéri megvilágítás kihívásait
2021.08.30
Kategória: Hírek
Képzelje el, hogy besétál egy konferenciaterembe, ahol nincsenek villanykapcsolók vagy világításvezérlő panelek. A fény inkább "tudatos". Automatikusan reagál arra, hogy Ön hol van a helyiségben, hol vannak a többiek és milyen feladatokat végeznek, miközben a megvilágítást fokozatmentesen állítja be a kényelem, a termelékenység és a cirkadián funkció optimalizálásához szükséges pontos megvilágításhoz.
Valójában semmit sem kell tennie a világítással, mert a világítástervező be van ágyazva az intelligens világítási rendszerbe. Az automatikus, sugárirányítható világításvezérlő rendszer intelligens, autonóm megoldást nyújt a helyiségben tartózkodók ideális megvilágítási profiljának becslésére, és ennek megfelelően "formálja" a fényt anélkül, hogy fényt pazarolna ott, ahol nincs rá szükség.

A különböző világítási jelenetek megvilágításához a világítástervezőknek általában több troffert, süllyesztett dobozokat, fókuszált spotlámpákat, falmosó világítást vagy sconces-t kell telepíteniük, hogy a lakók számára megfelelő világítási forgatókönyvek sokaságát hozzák létre. A világításvezérlők, amelyek jelenleg több lámpatestből valós időben szolgáltatnak fényt bizonyos tevékenységekhez, nem adaptívak, nem hangolhatók, vagy nem képesek a világításvezérlő rendszerrel való emberi beavatkozás nélkül zökkenőmentes fényátmeneteket biztosítani. A lakók csak korlátozottan képesek egy közönséges világítási rendszert bizonyos tevékenységekhez kezelni. Még a legalapvetőbb világításvezérlő rendszerek némelyike is viszonylag kezdetleges és nehezen használható. Ahogy a világítási rendszerek a spektrális hangolás felé haladnak, teljesen autonóm vezérlésre van szükség, mivel túl sok beállítás, különböző jelenetek és tevékenységek, különböző lámpatesttípusok és spektrális vezérlési tényezők lennének érintettek ahhoz, hogy az átlagos épületlakó kezelni tudja őket.

A Rensselaer kutatócsoport olyan eszközöket használ, mint a Microsoft Kinect és a Unity, egy nyílt forráskódú játékmotor, hogy az autonóm vezérlőrendszert VR-szimulációs környezetben fejlessze. A Microsoft Kinectet a tartózkodók helyének meghatározására, a pózok és a tekintet irányának meghatározására, valamint a tevékenység típusának becslésére használják. Ezen információk Unitybe történő importálásával mind a tartózkodók, mind a világítási profilok valós időben megjeleníthetők. Ezzel a digitális-kettős szimulációs megközelítéssel a fejlesztők számos világítási forgatókönyvet és tevékenységet képesek vizualizálni, hogy mélyebben megértsék az emberi tényezőket, amelyek az autonóm, foglaltságvezérelt világításvezérléshez dinamikusan beállított megvilágítási profilokban szerepet játszanak. A VR-szimulációk segítenek a beágyazott világítástervezőt felkészíteni arra, hogyan lehet a fényt dinamikusan újraosztani és a spektrális teljesítményeloszlásokat szükség szerint beállítani, hogy a lakók mozgása és a jelenetek változása során sima fényátmenetek jöjjenek létre. A VR-eszköz olyan vezérlési algoritmusok kifejlesztését is segíti, amelyek minimalizálják a káprázást és az árnyékokat, miközben a megvilágítás fényerejét energiatakarékosra alakítják.

A Lumileds biztosítja a sugárirányítható, színbeállítható fénymotorokat, a Rensselaer pedig a foglaltságérzékelő és világításvezérlő algoritmusokat fejleszti. A HKS a világítási szimulációk, energiafelhasználási számítások és cirkadián szimulációs eszközök terén szerzett szakértelmét alkalmazza, amelyek figyelembe veszik a világítás spektrális teljesítményeloszlását, az utasok tekintetét és a helyiségfelületek spektrális visszaverő képességét. Az elkészült rendszert a LESA intelligens konferenciatermében fogják telepíteni a kalibrálás és a teljesítményértékelés céljából 2022 folyamán.

"Ahogyan az önvezető autó víziója is tartalmazni fog egy beágyazott szakértő sofőrt, úgy fejlesztjük ki a beágyazott világítástervező koncepcióját az autonóm világítási rendszerekhez" - mondja Robert Karlicek, a LESA Center igazgatója. "A fejlett világítási rendszerek, az újszerű érzékelő platformok és a beágyazott intelligens vezérlés integrálása mindig is része volt a LESA víziójának. Ha a világítási rendszer már elég intelligens ahhoz, hogy optimalizálja a megvilágítást, a tudásbázisát más épületrendszerek vezérlésére is fel lehet használni, ezzel levéve a vezérlési terheket az épületek használóiról és vezetőiről, akik folyamatosan tanulják, hogyan lehet tovább javítani az épület energiahatékonyságát, az emberi kényelmet, a termelékenységet és a jólétet.""

A Sculpt System a telepítést követően az autonóm világítás és az integrált épületvezérlő rendszerek további fejlesztésének kísérleti terepeként fog szolgálni. A kutatók annak értékelését is dokumentálni tudják majd, hogy a különböző spektrális teljesítményeloszlásokat alkalmazó, digitálisan szabályozható függőleges és vízszintes megvilágítás hogyan javíthatja a cirkadián egészséget. A tesztkörnyezetet a lakók helyének és testhelyzetének érzékelésére szolgáló új (és alacsonyabb költségű) megközelítések kifejlesztésére és tesztelésére is használják majd. A tesztkörnyezetben szerzett ismeretek elő fogják mozdítani a lakóközpontú vezérlőrendszerek fejlesztését azáltal, hogy átfogó adatokat szolgáltatnak mind a világításszabályozáshoz, mind pedig olyan fontos épületszolgáltatásokhoz, mint a HVAC-energiacsökkentés és más épületirányítási szolgáltatások. Az érzékelő és vezérlő platform első pillantást nyújt a jövőbeni lakóközpontú épületirányítási rendszerekbe.