Villanyszerelés hírek

A Pharos Architectural Controls átalakítja az Ely katedrálist
2022.09.12
Kategória: Hírek
Az Ely-székesegyház Ely városában található, Kelet-Cambridgeshire-ben, Angliában A hely i.sz. 763-ra datálható, amikor is Szent Etheldreda által épített apátsági templomként kezdte meg működését. A jelenlegi épület 1083-ból származik, és Elyt 1109-ben emelték székesegyházi rangra.

Az anglikán egyház részeként az Ely-székesegyház elkötelezte magát amellett, hogy 2030-ra szén-dioxid-semleges lesz. Ennek elérése érdekében az Ely-székesegyház világítását jelenleg energiahatékonyabb és fenntarthatóbb rendszerre korszerűsítik. A munkálatokat szakaszokra bontották, az 1. szakasz a székesegyház nyolcszögletű tornyának külsejére összpontosít.

Bár a katedrális elsősorban istentiszteleti hely, emellett fontos örökségi látványosság, zenei és rendezvények helyszíne, valamint alkalmanként filmforgatás helyszíne is. Fontos volt annak biztosítása, hogy az új világítási rendszer képes legyen az építészet teljes potenciálját megmutatni, ugyanakkor támogassa a különböző felhasználási módokat és fokozza a katedrális mindennapos istentiszteleti alkalmait is. Az új rendszer jobban megmutatja az épület részleteit és szépségét, miközben vizuálisan kevésbé tolakodó.

A projekt célja az volt, hogy a meglévő világítást eltávolítsák, és egy rugalmasabb és szabályozhatóbb kialakítást hozzanak létre, miközben nagyobb energiahatékonyságot kínálnak. A világításvezérlés rugalmassága fontos, mivel lehetővé teszi a székesegyház számára, hogy színeket és dinamikus világítást használjon különleges alkalmak vagy események jelölésére, például piros, fehér és kék színt a királynő platina jubileuma alkalmából, vagy a liturgikus naptár színeit. A korábbi világítás csak egyetlen színt engedélyezett. Ezenkívül az új rendszer megszüntette annak szükségességét, hogy valaki kézzel változtassa a világítást, amikor szükséges, ami idő- és költségráfordítással járt.


A külső világítás tervezésének vezérlési szempontjainak megvalósításához a Pharos Architectural Controls-t használták. A Pharos TPC-t (Touch Panel Controller) most a katedrálisban használják, amely egy testreszabható 4,3"-os érintőképernyőt kínál egyetlen Power-over-Ethernet (PoE) hálózati csatlakozással. Az érintőképernyős interfész lehetővé teszi az Ely Cathedral számára, hogy több oldalnyi vezérlőt hozzon létre, és konfigurálja azok megjelenését, hogy azonnali vizuális visszajelzést adjon.

A Pharos TPC lehetővé teszi a világítási szintek és a lejátszások vezérlését, amelyek átmenetet képeznek a jelenetek, idősíkok, effektek és pixel-térképes média között. A funkcionalitás növelése érdekében egy Pharos EXT-t is használtak. Az EXT a Pharos TPC bővítménye, és együtt egy önálló, hálózati tápellátású világításvezérlő rendszert alkotnak, rugalmas kimeneti és műsorvezérlési lehetőségekkel. Az EXT helyi DMX és DALI kimenetet is biztosít a TPC számára, valamint tápellátást és egyéb hardver interfészeket.