Villanyszerelés hírek

A LED-ek és a mesterséges intelligencia
2021.08.02
Kategória: Hírek
A mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségek azt ígérik, hogy a világításvezérlés automatizálásával pénzt takarít meg, csökkenti az energiafogyasztást és a pazarlást, miközben javítja a szolgáltatás minőségét és az ügyfelek elégedettségét.
"Kapcsold le a villanyt!" Hányszor mondták ezt neked, amíg felnőttél? Néhány rossz szokást még felnőttként is nehéz megtörni.

Manapság sok világítástechnikus az intelligens épületek LED-es világításvezérlésére összpontosít. A LED-alapú szilárdtest-világítás (SSL) megjelenésével és annak az elektronikus rendszerekbe való bekapcsolhatóságával többé nem kell minket emlékeztetni arra, hogy kapcsoljuk le a lámpát, amikor elhagyjuk a szobát.

A mesterséges intelligencia (AI) szinte minden területre hatással van társadalmunkban. Ebbe beletartoznak azok a területek és helyiségek is, ahol élünk és dolgozunk. Az intelligens városok, ahol az intelligens érzékelő és feldolgozó hálózatok, valamint az AI és a gépi tanulás (ML) arra törekszenek, hogy teljesen önállóan gondolkodva átalakítsák környezetünket.

A mesterséges intelligencia megjelenése azt ígéri, hogy az épületvilágítás-szabályozás és -automatizálás üzembe helyezése pénzt takarít meg. Emellett csökkenti az energiafogyasztást és a pazarlást, valamint javítja a szolgáltatás minőségét és az ügyfelek elégedettségét. A mesterséges intelligencia láthatatlan intelligenciaként fog működni, amely helyettünk járja körbe és fizikailag lekapcsolja a lámpákat. A mesterséges intelligencia a döntéshozatali képességeit fogja bevetni, hogy segítsen a jövőbeli intelligens épületek biztosításában. Vizsgáljuk meg, hogy a mesterséges intelligencia és a LED-ek együtt hogyan teszik lehetővé a világításvezérlés következő generációs fejlődését.

Intelligens világításvezérlés

Az intelligens világításvezérlő rendszerek olyan LED-es világítási rendszereket foglalnak magukban, amelyekbe kommunikáció és vezérlés van integrálva. Ez az integráció nagyobb automatizálást és rugalmasságot tesz lehetővé. A vezeték nélküli kommunikáció nem korlátozódik a vezetékes kapcsolatokra, hanem nagy távolságok lefedését segíti. A vezérlés rugalmassága növekszik, mivel a világítás általános reakciója három kritikus szinten hangolható:

    Általános (makroszint)
    perem (helyi szint)
    egyedi (eszközszint)

Az ilyen rendszerekben az okostelefonok, számítógépes rendszerek vagy falra rögzített eszközök vezérlő- és kapcsolóállomásként működhetnek. A LED-es világítási rendszerek általános szín- vagy fehérszintjei a vörös, zöld, kék és fehér kombinációk manipulálásával kaphatnak beállítást. Ezek beállítása biztosítja a felhasználó által kívánt konkrét hullámhosszakat és korrelált színhőmérsékletet (CCT). A lumenben mért kimeneti fényszintek beállíthatók, hogy szabályozni lehessen az adott helyekre szállított optikai teljesítmény mennyiségét. Egyetlen rendszer úgy koordinálható, hogy az összes lámpa, süllyesztett lámpa, építészeti (beltéri/kültéri), jelzőtábla és tájvilágítás egységesen működjön.

Az AI gyorsabban tanul, mint te vagy én

Sok éven át jártam iskolába, hogy mindenféle dolgokat megtanuljak. Néhány dolgot, mint például a különböző történelmi tényeket, gyorsan elsajátítottam. Ezzel szemben más dolgok, mint például a kvantumfizika és a Laplace-transzformációk kezelése olyan egyszerűen, mint az alapmatematika, sok évembe telt, mire valamilyen formában elsajátítottam (lassan, idővel sok mindent kezdtem elsajátítani).

A mesterséges intelligencia jelentős technológiai bomlasztó. A mesterséges intelligencia egyik jellemzője az intelligens világításban a tanulás. A mesterséges intelligencia gyorsabban tanul, mint mi ketten. A mesterséges intelligencia lehetővé teszi az intelligens világítási rendszerek számára, hogy az elektronikus áramkörök visszacsatolásához hasonló módon javítsák teljesítményüket. Ezt a tanulási és finomítási funkciót gépi tanulásnak nevezik.

Az ML nagy mennyiségű adat sikeres kezelését igényli a számítógépektől. Ahogy ezt a hatalmas adathalmazt elemzik, a számítógép döntéseket hozhat. Ezeket a döntéseket következtetéseknek nevezzük, amelyek bizonyítékok és logikus érvelés alapján levont következtetések. Ez a fajta feldolgozás jól illeszkedik a számítógéphez. A mesterséges intelligencia olyan, mint a Sherlock Holmes fiktív magándetektív számítási deduktív szteroidokkal felturbózott változata.

A számítógépes rendszer háromféle módszerrel tanul:

    Felügyelt tanulás
    Felügyelet nélküli tanulás
    Erősítéses tanulás

A felügyelt tanulás a kívánt legjobb helyes válasz (kimenet) megadásával és összehasonlításával működik. A felügyelet nélküli tanulás a felügyelt tanulás kiegészítője. A felügyelt tanulással ellentétben nem tartalmaz semmilyen információt a kívánt, legjobb helyes válaszra (kimenetre) vonatkozóan. A megerősítő tanulás a legjobb helyes válasz (kimenet) alapján megfelelő pozitív vagy negatív visszajelzést ad. Mivel a számítógépek nagy adatfeldolgozási képességekkel rendelkeznek, a megerősítéses tanulás teljesítményében viszonylag gyorsan drámai ugrásokat tudnak végrehajtani. Ez a gyorsasági összehasonlítás az emberekhez viszonyítva értendő, akik ezt számítógépek segítsége nélkül teszik.

Itt, ott, mindenhol

Az iparágak sokasága alkalmazza a mesterséges intelligenciát. A bankszektor, a kiskereskedelem, az autóipar és az orvostudomány mind olyan ágazatok, amelyek jelentős lépést tettek az AI alkalmazása terén. Bár a mesterséges intelligencia mindenütt jelen lesz, valószínűleg a különböző ágazatokban eltérő ütemben fogják alkalmazni. Idővel az ezeken a területeken szerzett ismeretek és tanulságok át fognak áramlani az ipari és világításvezérlési alkalmazások területére.

Az ipari vezérlési ágazat, beleértve az intelligens LED-es világítást is, óriási kiterjedésű és hatókörű. Az intelligens világításvezérlés és automatizálás paramétereivel kapcsolatos különleges és specifikus ismeretekkel rendelkező szervezetek gyorsabban fognak alkalmazkodni, mint azok, amelyek ezt a feladatot külső cégekre bízták.

Az AI és az ML megvalósítása könnyebb azon szervezetek számára, amelyeknek vannak kezdeti elképzeléseik arról, hogyan kell a tanulási algoritmusokat kezelniük a szervezeti kihívásaik és céljaik sajátosságainak kezeléséhez. A meglévő rendszer korlátainak és összefüggéseinek megértése konkrét területeket biztosít az AI összpontosításához és alkalmazásához az épületvilágítás-szabályozási és automatizálási megoldásokban. A mesterséges intelligencia testre szabható az alkalmazásspecifikus területekhez, amelyeket a szervezet vezérelni és automatizálni kíván. Ez egy olyan eszköz, amely sokféleképpen használható. Mint egy jól felszerelt szerszámos övvel rendelkező kétkezi munkás, az összefüggések és alkalmazások széles skálája áll rendelkezésére.

Az ipari területen belüli változatos tevékenységek miatt a szabványos, magasabb szintű funkciók adják az elsődleges piaci belépési pontokat, amelyek a legnagyobb megtérüléssel járnak. Azok a területek, ahol az emberi biztonság, az általános biztonsági aggályok és a kockázatok nagy pénzügyi kockázatot jelentenek, valószínűleg az első olyan ipari területek lesznek, ahol nagy mennyiségű mesterséges intelligenciát alkalmaznak. Emellett az olyan ipari AI-alkalmazások, mint az intelligens LED-es világítás, ahol a viszonylag hasonló, magas szintű rendszerek gyorsan adaptálhatók és módosíthatók, szintén az elfogadható területek közé tartoznak. A szervezeteknek meg kell vizsgálniuk és meg kell tervezniük, hogy a mesterséges intelligencia hogyan kínálja a hatékonyság és a hatásfok növelésének lehetőségét.
Az emberi beavatkozás csökkentése

A mesterséges intelligencia lehetővé teszi a rendszerek és eszközök működését, miközben kevés vagy egyáltalán nem igényel közvetlen emberi felügyeletet vagy irányítást. A sikeres épületautomatizálás természetesen jobb épület LED-es világításvezérléshez vezet, amely az energiafogyasztás és a pazarlás csökkentésével pénzt takaríthat meg. Mindez a szolgáltatás minőségének és az ügyfelek elégedettségének javulását biztosítja.

A mesterséges intelligencia szép példája egy irodai környezetben az épület LED-es világításvezérlése és automatizálása, amely reagál a nap helyének változására a nap folyamán. Ez a beállítás a naptól kapott megvilágítás mért mennyiségével való megfelelő szinkronizálással történik, majd a több fogyasztó által igényelt különböző helyzeti és kimeneti megvilágítási követelményekhez való igazítással.

Következtetés

A mesterséges intelligencia lehetővé teszi az épületvilágítás-szabályozás és -automatizálás üzembe helyezését. Arról nem is beszélve, hogy az AI a világításvezérlés további fejlődése miatt hogyan segíti majd a társadalom pozitív irányba történő elmozdulását a pénzmegtakarítás, az energiafogyasztás és a pazarlás csökkentése, a szolgáltatás minőségének javítása és az ügyfelek elégedettségének növelése érdekében. Bárcsak a gyerekek hallgatnának a szüleikre, és nem felejtenék el lekapcsolni a villanyt, amikor elhagyják az üres szobát.