Villanyszerelés hírek

A kutatók a fényt kémiai reakció inputként használják a metán metanollá alakításához
2022.08.22
Kategória: Hírek
A tudósok egy új, hatékony módszert fejlesztettek ki a metán szobahőmérsékleten történő metanollá alakítására. A technika segíthet csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását, és sokkal tisztább módot biztosít a zöld üzemanyagok előállítására.

Érdekes kérdés, hogy ez a fajta kémiai folyamat létrehozhat-e egy új kategóriát az ipari felhasználású világítás számára. Ez nem egy vegyi üzem vizuális megvilágításáról szólna. Ez egy ipari input lenne, hasonlóan a kertészeti érlelő lámpákhoz, amelyek a kereskedelmi mezőgazdasági létesítmények inputjai. Ennek mindenféle következménye lehet a testre szabott spektrális hangolás, a tartóssági követelmények stb. tekintetében.

A metán szobahőmérsékleten történő átalakítása metanollá különösen fontos, mivel a metán 34-szer erősebb üvegházhatású gáz, mint a CO2, annak ellenére, hogy az ember sokkal több CO2-t bocsát ki. Az ipari hulladék metánt jellemzően fáklyákban égetik el, ami CO2-kibocsátást eredményez.

Az új tanulmányhoz a Manchesteri Egyetem és az Oak Ridge Nemzeti Laboratórium kutatói egy új technikát fejlesztettek ki, amely egy fém-szerves vázat (MOF) használ katalizátorként. Ezek a struktúrák rendkívül porózusak, és ebben az esetben ezek a pórusok különböző összetevőket tartalmaznak, amelyek mindegyike szerepet játszik a katalitikus folyamatban.

A MOF napfénynek való kitettsége olyan kémiai reakciót indít el, amely a gáznemű metánt folyékony metanollá alakítja, amely aztán könnyen kivonható a vízből.

Ebben az esetben a MOF-ban tartott komponensek elnyelik a fényt, és elektronokat generálnak, amelyek aztán továbbadódnak az átáramló oxigénnek és metánnak, aminek hatására azok egyesülnek, és metanolt alkotnak.