Villanyszerelés hírek

A kültéri ledvilágítás fejlõdése
2021.12.27
Kategória: Hírek
A kültéri világítás az elmúlt 20 évben drámai fejlődésen ment keresztül. A mai kereskedelmi célú kültéri világításnak sokkal többet kell tennie a hagyományos szerepénél, hogy megvilágítsa az éjszakai biztonságot és a biztonságot, és a nap ciklusával vagy egy időkapcsolóval be- és kikapcsoljon.

Az alkalmazás hatékonysága, a vizuális kényelem, a szín, a vezérlés és az optikai ellenőrzés mind kulcsfontosságú szempontok, amikor manapság minőségi kültéri világítási megoldást választunk új építési és korszerűsítési projektekhez. Bár ez minden bizonnyal megnövelte a bonyolultságot, ugyanakkor növelte a lehetőségeket is az olyan elektromos forgalmazók számára, akik hajlandóak befektetni a tudásba és az újdonságok élén maradni.

"A kereskedelmi kültéri világítás erős piac" - mondta Erik Milz, a Cree Lighting (CreeLighting.com) termékmenedzsment alelnöke. "A vállalkozások továbbra is áttérnek a LED-es világításra a régi, pénzt égető technológiákról. A LED-es világítási iparág is elég érett már ahhoz, hogy kezdjük látni, hogy a LED-es világítás korai alkalmazói kezdenek belépni a csereciklusba. Ha ehhez hozzáadjuk a világjárványból eredő felhalmozott keresletet, akkor az általános kereslet erős."

Hozzátette azonban, hogy a piac jelenleg komoly kihívásokkal néz szembe. Az ellátási lánc szűk keresztmetszetei, a nyersanyag- és alkatrészhiány, a beszállítói költségnövekedés, valamint a világjárványnak a munkavállalókra és a vásárlókra gyakorolt hatása együttesen nehezítik a piacot.

Travis Bouck, a Cooper Lighting Solutions (CooperLighting.com) kültéri világítással foglalkozó üzletágának vezetője szerint maga a piac is változásokon megy keresztül, amelyek hatással vannak a kültéri világítás iránti igényre. "Magas szinten látjuk a dezurbanizáció és a kültéri terek használatának növekedését, ami a városközpontokon kívüli aktivitást ösztönzi, és felgyorsítja a hosszú távú tendenciát a járható közösségek és a több kültéri világítás és a munkavégzés irányába" - mondta. "Ez a tendencia természetesen a lakáspiacon látható, amelyet szorosan követ a kiskereskedelem, az élelmiszerboltok és más támogató ágazatok".

Hozzátette, hogy a Buy American Act és a kereskedelmi megállapodásokról szóló törvénynek megfelelő világítástechnikai termékek iránti kereslet növekedésére számít, tekintettel az infrastrukturális projektekre fordított kormányzati kiadások növekedésének valószínűségére.

Ebben a cikkben a kültéri világítás iránti keresletet alakító legfontosabb tervezési és technológiai trendeket tekintjük át.

Világítási trendek

Számos trend befolyásolja ezt a világítási kategóriát, és a csúcspontot az olyan lámpatestek jelentik, amelyek energiatakarékosak, nem vakítanak, csak ott, akkor és annyi fényt bocsátanak ki, ahol, amikor és amennyire szükség van, esztétikusak, minimális vizuális lábnyomot hagynak maguk után, és minimálisan befolyásolják a környezetet. További lehetséges új és jövőbeli trendek közé tartozik a programozható fénykibocsátás és szín a készlet csökkentése érdekében, a kompaktabb és könnyebb lámpatestek, a napenergia-opciók, az oszlopok felhasználásának lehetősége olyan szolgáltatásokhoz, mint a töltés és a Wi-Fi egy intelligens városi rendszerben, valamint a nagyobb vezérelhetőség és integráció.

A lista élén a világítási teljesítmény, az elsődleges feladat; az energia, az elsődleges korlátozás; és a kettő közötti megfelelő egyensúly megtalálása áll.

Bár a LED-ek hatékonysága folyamatosan közelít a gyakorlati határhoz, Milz szerint még mindig van hely és igény a még nagyobb hatékonyságra. "A piaci kereslet ugyanaz a dobpergés - több kevesebbért, és a teljesítmény javítása mindenütt" - tette hozzá.

Bouck rámutatott, hogy sokkal nagyobb figyelmet fordítanak az alkalmazás, és nem egyszerűen a fényforrás hatékonyságára. "Ügyfeleink felismerték, hogy a helyenkénti energiafogyasztás a mérőszám, ami számít, nem pedig a lumen/watt" - mondta. "Célunk, hogy olyan kiváló optikai eloszlásokat biztosítsunk, amelyek maximalizálják minden egyes watt felhasználását, és a tervezőknek lehetőséget biztosítanak arra, hogy a megvilágítást oda irányítsák, ahol az alkalmazásuknak a legnagyobb szüksége van rá."

Milz egyetértett, és kijelentette: "Nagyobb figyelmet fordítanak az optikai vezérlésre, különösen a vizuális kényelem szempontjából - és ezért különösen alacsony szerelési magasságoknál. A vásárlók ma már elég okosak ahhoz, hogy olyan LED-es lámpatesteket keressenek, amelyek csökkentik a káprázást, és nagy hatékonyságú optikát alkalmaznak a fény minél kisebb veszteséggel történő elosztására, és olyan módon, hogy a fényt pontosan - és csakis oda - irányítsák, ahová kell.".

Az optikai vezérlés terén elért előrelépések pontos fényeloszlást, minimális tükröződést és összességében potenciálisan magasabb alkalmazási hatékonyságot tesznek lehetővé. Ez a képesség két másik kültéri világítási problémával is összefügg, amelyek a következők: a fény áthaladásának minimalizálása - a fény olyan ingatlanokba jut, ahol zavarónak vagy zavarónak tekintik - és az égboltra vetülő fény minimalizálása - az ég felé pazarolt fény.

Számos helyi rendelet, az Illuminating Engineering Society és a Nemzetközi Sötét Égbolt Szövetség által kidolgozott rendeletminta, valamint különböző mérőszámok foglalkoznak ezzel és hasonló kérdésekkel. A legújabb fejlesztés a LUNA műszaki követelmények, amelyeket a DesignLights Consortium (DLC) 2022-ben kíván hatályba léptetni. Ezek a követelmények a DLC minősített termékek listáján szereplő, közüzemi kedvezményekre jogosult termékeket fogják érinteni.

A fényforrás színe kapcsolódó kérdés, mivel a hullámhossz-kibocsátás potenciálisan hatással lehet az emberekre és az élővilágra. Ahogy a meleg és hideg színhőmérsékletek közötti hatékonyságbeli különbség csökkent, a meleg fehér szín egyre inkább életképes tervezési választássá vált, és lendületet kapott, amikor az Amerikai Orvosi Szövetség néhány évvel ezelőtt iránymutatásokat adott ki, amelyekben a meleg fehér színű közúti világítás bevezetését javasolta.

"Továbbra is látjuk a melegebb CCT-értékek iránti keresletet, különösen a közhasználatú terekben, ahol a szomszédok közel vannak, és az élővilág is érintett lehet" - mondta Milz. "A melegebb színhőmérsékletek felé mutató tendencia ellenére ügyfeleink jelentős része még mindig a hidegebb CCT-eket vásárolja, amelyek a múltban domináltak. A tendencia elindul, de még nem beszélhetünk hullámzásról."

Hozzátette, hogy az éjszakai világítás vadon élő állatokra gyakorolt hatásával kapcsolatos kutatások a LED-ben rejlő színképességekhez fognak kapcsolódni, hogy a kültéri világítási tervek környezetbarátabbá váljanak.

Vezérlési trendek

A legújabb kereskedelmi energetikai előírások és szabványok megkövetelik, hogy a kültéri lámpatestek képesek legyenek automatikusan be- és kikapcsolni akár fotovezérlés, akár időbeosztás alapján. Egyes szürkületig működő lámpatestek esetében az is előírható, hogy érzékelő segítségével csökkentsék a teljesítményt, ha a lámpák nem foglaltak.

A kültéri LED-es lámpatestek jól felszereltek az ilyen és más vezérlésekhez a NEMA szabványos hétpólusú aljzat segítségével, amely számos eszköz befogadására alkalmas, bármire is van szüksége az ügyfélnek most vagy a jövőben. A vezeték nélküli vezérlések lehetővé teszik a méréshez és felügyelethez szükséges adatokat, valamint a más rendszerekkel, köztük a beltéri világítási rendszerrel való integrációt.

"Amikor a kültéri világítás ugyanolyan személyre szabottan lép kapcsolatba és reagál igényeinkre és tevékenységeinkre, mint a telefonunk?". kérdezte Milz. "Ez lesz a következő nagy dolog. Ami azt jelenti, hogy nagyobb hangsúlyt kell fektetni az egyre több integrált vezérlésre, valamint a költségek folyamatos csökkenésére és ezzel együtt a LED-alapú IoT-alkalmazások potenciáljának növekedésére."

Lehetőségek

Az elektromos forgalmazóknak lehetőségei vannak ebben a kategóriában, az új építésűektől kezdve a LED-ek korai alkalmazóin át a most kezdődő csereciklusig és az energiatakarékos utólagos átalakításokig. Egyes projektek viszonylag egyszerűek lehetnek, mások viszont bonyolultabbak a szabályozhatóság és a fényelosztás korlátozása szempontjából. A projektek egyre ambiciózusabbá válhatnak, további szolgáltatásokat és egyéb rendszereket integrálva, különösen az intelligens városok fejlődésével.

Milz arra ösztönzi a forgalmazókat, hogy képezzék magukat, és tartsanak fenn szoros és gyakori kapcsolatot a gyártókkal, akár az integrációig, hogy egymás ellátási láncának digitális láthatóságát teremtsék meg. "Ha a gyártó látja az Ön készletét, soha nem kell aggódnia az üres polcok miatt" - mondta. Amikor ön látja a gyártóét, valós időben pontosan tudja, hogy milyen kötelezettségvállalásokat tehet.