Villanyszerelés hírek

A karantén elõnyei
2020.07.13
Kategória: Hírek
Emberek tízmilliói töltöttek hosszú hónapokat karanténban, és most kezdenek megjelenni olyan kutatások, melyek ennek előnyeit ismertetik. Az egyik ilyen kutatás a nappal történő világításhoz kapcsolódik.
A Lighting Research Center kutató azt vizsgálták, hogyan változott az emberek alvásminősége a karanténban eltöltött idő alatt. A 708 fő bevonásával készült felmérés azt kutatta, hogy a természetes fényben ( a ház udvarán) és a mesterséges fényben (nappal de felkapcsolt világításnál) töltött idő, hogyan hat a bezártság érzésre, esetleges depresszió kialakulására, alvásra.

A kutatás várható eredménye volt, hogy akiknek volt kertjük és ki tudtak mozdulni a karantén ideje alatt a négy fal közül, nem számoltak be változásról. Azonban azoknál, akik társasházban voltak kényetelenek eltölteni hosszú időt, meglepő és mérhető eredmény született.

Ezek serint azok, akik nappal is használták a lakás fényforrásait, sokkal jobban aludtak, kipihentebbek voltak, mint azok akik csak a lakásba bejutó fény mellett töltötték a nappali órákat.