Villanyszerelés hírek

A fényvezérelt számítógépes chip mind az 5 alapvetõ logikai mûveletet megvalósítja áram nélkül
2022.04.25
Kategória: Hírek
A fény nem csak világításra alkalmas. Ma egy tudományos érdekességet mutatunk be.

Gyorsan növekszik az igény az olyan új generációs számítógépek iránt, amelyek gyorsan tudnak számolni és sok információt feldolgozni. A logikai eszköz olyan áramkör, amely egy vagy több logikai bemenet bizonyos logikai művelet (ÉS, VAGY stb.) alkalmazásával kap egy kimeneti értéket. Egy logikai áramkör több elektronikus tranzisztor kombinálásával készíthető.

A GIST (Gwangju Institute of Science and Technology, Kiseon Kim elnök) Anyagtudományi és Műszaki Iskola Gun Young Jung professzorának kutatócsoportja a Korea Institute of Science and Technology (KIST, Seok-Jin Yoon elnök) Sensor System Research Centerben Dr. Yusin Pak kutatócsoportjával együtt kifejlesztett egy olyan optikai-logikai eszköz technológiát, amely szerves és szervetlen perovszkit (foton alapú) anyagok felhasználásával működik a fénnyel.

A kutatócsoport olyan optikai-logikai eszközökre összpontosított, amelyek alacsony fizikai energiaveszteségű fényt használnak bemeneti jelként. Ehhez olyan szerves és szervetlen perovszkitot használtak, amely fényt elnyelve villamos energiát termel. Sikerült kifejleszteniük egy egymásra helyezett perovszkit optikai-logikai eszközt, amelyben kétféle, különböző fényelnyelési spektrumú perovszkit vékonyréteget szendvicsszerűen egymásra helyeztek.

Bebizonyították, hogy a kívánt bináris logikai művelet két különböző hullámhosszú és intenzitású fény bevitelével lehetséges. A fényt használó optikai-logikai eszközök csak fényenergiával, elektromos áram nélkül működnek, ami reményeket ébreszt az árammentes optikai számítógépes processzorchipek kifejlesztésére. A logikai művelet egy vagy két bináris számra alkalmazott művelet, és olyan rendszerre utal, amely egy meghatározott szabály szerint vezet le egy eredményértéket.

A meglévő logikai eszközök csak egy logikai művelet elvégzésére képesek, de a kutatócsoport által kifejlesztett perovszkit optikai-logikai eszköz öt különböző alapvető logikai műveletet képes elvégezni és megvalósítani egyetlen eszközzel: AND, OR, NAND, NOR és NOT.